ÜCRETSİZ SEMİNER
BİZE YAZIN
Girişimci kendisi için uygun alternetifi nasıl seçer
 
Koç girişimcinin ilgi, imkan ve potansiyeline bağlı olarak iş alternatiflerinden bir kısa lise oluşturur. Her alternatif için SWOT analizi yapılır. Bu kısa liste F&M tarafından geliştirilen özgün FAAD-111 tablosu üzerinde puanlanır. Bu şekilde işlere objektif yaklaşım sağlanmış olur. Nihai kararı girişimci verir. Herkes için en iyi iş, sevdiği iştir.
 
Seçimde koçun rolü
> Koçun yapacağı değerlendirmeler her ne kadar piyasa bilgisine ve kişisel analize dayansa da, alacağı kararın sonuçlarına girişimci kendisi katlanacaktır.
> Koşullar iyi, işe girmek mantıklı görünse bile, girişimcinin içinde kuşku varsa, koç telkinde bulunmaz. Çünkü girişimci bilgi veya deneyim eksiğinden ötürü gereksiz korkuyor olabileceği gibi, dile getiremediği gerçeklerden ötürü bilinçaltında olumsuz değerlendirme yapıyor da olabilir.
> Koşullar olumsuz görünüyorsa bile, girişimci kararlı bir şekilde işi istiyorsa, koçun sorumluluğu onu bilgilendirmekle sınırlıdır, telkinde bulunmaz. Çünkü girişimci hırs veya hevesten yapamayacağı işe kalkışıyor olabileceği gibi, o işin zorluklarını yenebilecek kişi de olabilir.
> Mantıkla alınan kararlar, toplanan bilgilere dayanır. Her zaman gereken her bilgi toplanamayabilir. Duygulara dayanarak alınan kararlar, bilinçaltının değerlendirmesini dile getirir. Bilinçaltı hesaplanan ve hesaplanamayan her unsuru değerlendirmeye kattığı için genellikle daha sağlıklı karar alır. Girişimci bir işi içinden güçlü bir şekilde istiyorsa veya istemiyorsa mutlaka geçerli bir nedeni vardır.
> Girişimci yersiz korku duyuyorsa koç onu cesaretlendirir, fazla atak davranıyorsa ona tehlikeleri gösterir.
> F&M karar konusunda girişimciye telkin ve ısrarda bulunmaz, bilgilendirir, kararı girişimciye bırakır.
> Koç girişimci adına çalışma yapmaz, ona doğru bilgiye ulaşmak için nasıl araştırma yapacağını gösterir.
> Koç girişimci adına karar vermez ona kendisi için doğru kararı vermesinde yardımcı olur.
> Başarı girişimcinin elindedir, koç başarıya giden süreyi kısaltır, hataları azaltır.
 
FAAD 111 Uyum tablosu
> En doğru iş, girişimcinin kişisel özelliklerine en uygun olan iştir.
> Herkese çok kazandıran marka, eğer girişimciye kazandırmayacaksa, doğru marka değildir.
> Koç önce girişimcinin sahip olduğu özelliklerini anlar, alternatif işlerin gerektirdiği özelliklerle karşılaştırır, uygun işi önerir.
> F&M tarafından oluşturulan FAAD-111 tablosu ile yatırım seçeneğinin yatırımcı ile uyumu değerlendirilir ve puanlanır.
> Girişimcinin işe ayırdığı sermayesinin, işin gerektirdiği sermaye ile uyumunu değerlendirir.
> Girişimcinin şahsen sahip olduğu becerilerin, işin gerektirdiği becerilerle uyumunu değerlendirir.
> Girişimcinin işe göstereceği ilginin, işin gerektirdiği ilgi ile uyumunu değerlendirir.
> Girişimcinin bulduğu yerin, işin gerektirdiği özelliklere uyumunu değerlendirir.
> Semboller sağ üstteki aydınlık alanda toplanıyorsa girişimcinin özellikleri işe uygundur, o iş o kişi için doğru iştir.
> Semboller sağ alttaki gri alanda toplanıyorsa, girişimcinin özellikleri işe fazla gelmiş demektır, o iş o kişi için en doğru seçim değildir.
> Semboller sol üstteki gri alanda toplanıyorsa, girişimcinin özellikleri işe yetersiz kalmış demektir, o iş o kişi için en doğru seçim değildir.
> Semboller sol alttaki karanlık alanda toplanıyorsa girişimcinin özellikleri o işe uygun değil demektir, o işten kaçınması gerekir.
> Her sembol için puan verilir, FAAD-111 tablosu ile farklı işler arasında objektif ve rakamsal karşılaştırma yapılır.
 
Franchise&More