|
F&M HAKKINDA
FRANCHISE HAKKINDA
FRANCHISE ALANLARA
FRANCHISE VERENLERE
EĞİTİMLER
FIRSATLAR
|
|
|
02 Temmuz 2008
|
FİYO Fikir İş Yatırım Ortaklığı |
F.İ.Y.O. (Fikir, İş, Yatırım Ortaklığı)
İşi iş kurup devretmek olan FİYO 1 Temmuz 2008 tarihinde kuruldu. Kurucuları Franchise & More kurucusu Osman Faik Bilge ve Alhan Yılmaz, yıllardır birlikte iş yapan iki girişimci. FİYO, Fikir, İş, Yatırım Ortaklığı anlamına geliyor. Parlak bir iş fikrini alıyor, işi kurup çalışır hale getiriyor, sonra büyütüp sürdürecek olan yatırımcılara devrediyor.
Alışılmışın dışına çıkan bu "devretmek üzere iş kurma" fikri, aslında bir tespitten kaynaklanıyor. Fikri bulan, işi kuran ve yatırımla büyüten girişimcilerin nitelikleri ve kişilikleri birbirinden çok farklı.
İş fikirlerini bulanlar, hayal gücü gelişmiş, dünyadaki gelişmeleri izleyen, tüketicilerin isteklerini hisseden, büyük ve farklı düşünebilen, yeni işleri icat eden kişiler. Bu yapıdaki kişiler iş hayatının zorlukları karşısında sıkılıyorlar.
İşleri kuranlar, araştırmacı, yaratıcı, organizasyon yeteneği yüksek, insanları harekete geçiren, mücadeleden zevk alan, engelleri aşan, sorunları anında ve yerinde çözen kişiler. Bu kişiler de iş hayatının rutini içinde sıkılıyorlar.
Yatırımla işleri büyütenler, işe kaynak ayıran, sabırlı, dayanıklı, insan ilişkileri güçlü, kendini tamamen işine veren, yönetici kişiler. Bunlar da işin başlangıcındaki cirosu düşük, geleceği belirsiz durumundan sıkılıyorlar.
Riskler karşısında da bu üç kişilik temelde farklı davranış gösterirler. Yatırımla büyütenler risk almaz, ne olduğu görünen işe para yatırmak isterler. İşi kuranlar risk alır ve riski yönetirler. Fikri bulanlar riskin ta kendisidir, büyük çoğunluğu işe dönüşemez, kuruluş aşamasında uyarlamalar yapılmazsa batarlar.
FİYO, tüm dünyada küçük girişimcilerin yaklaşık yarısının ilk beş yılda batmasını, fikri bulma, işi kurma ve yatırımla büyütme aşamalarında gereken farklı niteliklere bağlıyor. İşlerin sağlıklı büyümesi için büyürken el değiştirmesi gerektiğine inanıyor. Kendi rolünü de iş fikrini bulandan alıp işi kurmak, hemen ardından da yönetip büyütecek olana devretmek olarak görüyor. Girişimcilerin işlerini "çocukları" gibi değil, "arabaları" gibi görmesi gerektiğini savunuyor. Zamanı geldiğinde işinden ayrılamayan veya daha iyi yürütecek birine veremeyen girişimcileri, işin gelişmesimim önündeki engel olarak görüyor.
FİYO´nun yatırımcılara önerdiği işler arasında, kendi oluşturduğu iş fikirleri, yurt dışından aldığı distribütörlükler, yurt içinden girişimcilerin kurup geliştirdiği işler bulunuyor. FİYO, iş fikrini hayata geçirmek isteyen girişimcilere de işini kurma fırsatını sunuyor.
Parlak iş fikri olan girişimciler, FİYO ile iş geliştirme anlaşması yaparak iş fikirlerini isterlerse satabiliyor, isterlerse kurulacak işe ortak olabiliyorlar.
|
|
|
|
|